Kıyafetteki küçük delikler namaza engel mi?
Minik gözenekler elbisedeki delikler hükmündedir. Başka bir elbisesi olmayanın minik delikli elbiseyle namaz kılması caizdir.
Kıyafetteki yırtık namaza engel mi?
Diz kapağı ile göbek deliği arasında kalan bölümdeki yırtıkların toplamı bir diz ile kalça arasındaki bölümün dörtte birinden fazlasını oluşturuyorsa namaza engel olur. Daha azı engel olmaz.
Kıyafetteki leke namaza engel mi?
Namazın şartlarından birisi necasetten (pislikten) temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinin, bedeninin ve namaz kılacağı yerin, el ayası miktarında ve daha fazlasında kan, idrar gibi necasetler bulunursa namaza mani olur. Bu miktardan az olan necaset ise ruhsat kapsamında olup namaza engel teşkil etmez.
Yere değen elbise ile namaz kılınır mı?
847- Elbise veya bedende bulunan kan, dirhemden az olur ve başka bir necaset ona değerse, meselâ, bir damla idrar onun üzerine düşerse, bedenin veya elbisenin temiz yerine ulaşması durumunda onunla namaz kılmak caiz değildir.
Zevk suyu değen elbise ile namaz kılınır mı?
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Akıntı bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre vajinal akıntının (rutûbetü’l-ferc) temiz olduğu ifade edilmekte olup (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166), çamaşıra bulaşması namaza engel değildir. Bu itibarla tampon ya da ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Yırtık elbise giymek caiz mi?
Yamalı elbise giyilir, ancak yırtık elbise giyilmez. Bir salik, aile efradının giyiminde aşırı lüksten kaçınmalı, maddî durumu iyi olmayanlar da çocuklarının elbiselerinin temiz olmasına ama yırtık olmamasına dikkat etmelidir. Sert dokumalı elbiseler giymek de sünnettir.
Namazda akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
Değerli Kardeşimiz, Açık Saçık Ve Kötü Düşünceler, Namazı Ve Abdesti Bozmaz. Namazda isenmeyen düşünler akla gelmesi namazı bozan Şeyler arasında zikredilmese de huşuyu olumsuz yönde etkilediği açıkır.
Kilot olmadan namaz kılınır mı?
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Az bir leke namaza engel mi?
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Sperm bulaşmış kıyafetle namaz kılınır mı?
Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir. Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.
İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir.
Yırtık elbise ile namaz kılınır mı?
Diz kapağının biraz yukarısında bulunan ve ceviz kadar büyüklükte olan bir yırtık ile namaz kılmak caiz midir? Değerli kardeşimiz, Bu elbise ile kılınan namaz geçerlidir. Namazda avret yerini örtmek bir şarttır.
Hafif necaset nedir?
Eti yenen hayvanların dışkılarının ve idrarlarının Şaafilerin necis olarak saydıkları belirtilmiştir. Bu hayvanlardan dört ayaklı olanlarınkine necaseti hafife, yani hafif pislik adı verilmektedir. Bu hayvanlar sığır, koyun, geyik gibi dört ayaklı hayvanlardan oluşmaktadır.
Cünüp kıyafet giyilir mi?
Değerli kardeşimiz, İhtilam olan kişinin elbiseleri temiz olduğu için onları tekrar giymesinde bir sakınca yoktur.
Kıyafete bulaşan meni namaza engel mi?
Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir. Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.
Hangi kıyafetle namaz kılınmaz?
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
Yırtık çorapla namaz kılınır mı?
Camiye yırtık, eski veya kokan çorapla gelenler çoraplarını cami girişinde kullanılmamış yeni çorapla değiştirip namazlarını kılabiliyor.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek, Müzdelife’de yatsı vaktinde birlikte (cem-i te’hir) kılınır. Bunun dışında namazları cem ederek kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).